Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Το οξείδιο του γραφενίου προκαλεί το διαχωρισμό ραδιενεργών υλικών από το νερό.



Η αφαίρεση ραδιενεργού υλικού από μολυσμένο νερό, όπως στα πυρηνικά εργοστάσια της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία θα μπορούσε να είναι πιο εύκολη. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Rice και το πανεπιστήμιο  Lomonosov Moscow State ανακάλυψαν ότι όταν νυφάδες οξειδίου του γραφενίου προστίθεται σε ραδιενεργό νερό προκαλεί στα ραδιονουκλεΐδια να συμπυκνωθούν σε στερεές μάζες. Αυτές οι μάζες μπορούν στη συνέχεια να διαχωριστούν και να απομονωθούν.


Σήμερα χρησιμοποιούνται οι άργιλοι μπεντονίτη και ενεργός άνθρακας για την αφαίρεση των ραδιενεργών ρύπων από το νερό  Ωστόσο η μέθοδος με νιφάδες οξειδίου του γραφενίου  είναι σύμφωνα με πληροφορίες πολύ πιο αποτελεσματική. Η μεγάλη επιφάνεια τους επιτρέπει κάθε νιφάδα να απορροφήσει μία μεγάλη ποσότητα των τοξινών, και η δράση του υλικού εμφανίζεται μέσα σε λίγα λεπτά.


Σε μια δοκιμή της τεχνικής, μικροσκοπικές νιφάδες πάχους ενός ατόμου προστέθηκαν σε νερό που περιέχει ουράνιο και  πλουτώνιο, μαζί με ουσίες όπως ασβέστιο και νάτριο, που έχουν αποδειχθεί ότι επηρεάζουν αρνητικά την απορρόφηση  Το οξείδιο του γραφενίου ήταν ωστόσο σε θέση να διαχωρίσει τις χειρότερες τοξίνες γρήγορα, ανεξάρτητα από την τιμή του pH του νερού.

"Σε περίπτωση που έχεις τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού, όπως στη Φουκουσίμα, μπορείς να προσθέσεις οξείδιο του γραφενίου και να πάρεις ένα στερεό υλικό από τα ιόντα σε διάλυμα που ήταν πριν" είπε ο χημικός James Tour του πανεπιστημίου Rice, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας μαζί με τον Stepan Kalmykov. "Στη συνέχεια, μπορείς να το διαχωρίσεις και να το κάψεις  Το οξείδιο του γραφενίου καίγεται πολύ γρήγορα και αφήνει ένα στρώμα των ραδιενεργών υλικών που στη συνέχεια μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ξανά. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου